Marin Barletius, De obsidione Scodrenci, fl. {11v}: “Progressus est max in Macedoniam… quiaincolentes e am omnes fere Epirotica lingua utantur”.“Në Maqedoni… banorët e atij vendi thuajse të gjithë flasin gjuhën arbënore.Hyrje:Gjergj Kastrioti-Skënderbeu besohet se ka lindur në vitin 1405, me destinacione të shumta të vendlindjes, varësisht prej autorëve të ndryshëm. […]

1

Sporti shqiptar sipas shtypit serb të viteve ’30) Në vitet e 30 të shekullit të kaluar gazetat serbe shkruanin për përparimin e sportit në Shqipëri dhe adhurimin e shqiptarëve ndaj futbollit… SPORTI NËN PËRKUJDESIN E PRINCESHËS Gazeta beogradase  “Pravda” e 25 nëntorit të 1933 e botoi shkrimin: “Shqipëria punon me […]

Banorët e Pollogut njihen si punëtorë të mëdhenj. Në kohën sa ekzistonte Jugosllavia federale ata ishin qytetarë të rendit të dytë dhe vështirë punësoheshin në kompanitë shtetërore. Ata i ishin përshtatur ekonomisë së tregut. Prodhimet bujqësore të Pollogut shiteshin në tregjet sllovene. Shumë familje siguronin ekzistencën nëpërmjet bujqësisë. Ja një […]

Përmes gjetjeve arkeologjike në disa lokalitete të rajonit të Pollogut, dëshmohet jeta e banorëve të kësaj ane dhe vazhdimësia e qytetërimit të lashtë pellazgo-ilir, së paku 6000 mijë vjet para erës sonë.Kuptimi i plotë i emrave të vendbanimeve dhe figurave që lidhen me kultin e perëndeshës Nëna e Madhe mund […]

7

Plakat Në tre ditët e para të prillit, fillon të ftohet koha, moti është i lig,  me  të  reshura  dhe  në  popull  thuhet  se  kanë  hyrë  plakat.  Siç  e  tregojnë  më  të  moshuarit  ngjarjen  e  plakave  ato  thuan,  se  ka  qenë  një plakë e cila ka pasur shumë bagëti (dhen, dhi) dhe dimri ka qenë  shumë i  ftohtë e i  rëndë,  plaka është  brengosur  shumë  se mos  po i  humb bagëtinë, mos i harxhohet ushqimi i tyre.  Kështu  që  pasi  kalon  dimri  i  ftohtë,  kaloi  edhe  muaj  mars,  atëherë  plaka  […]

Llogaritës Zeqati

AlbanianEnglishGermanItalianMacedonianTurkish
LIVE OFFLINE
track image
Loading...